Druhá čakra - sakrální

19.09.2013 15:24

Druhá čakra :)

Druhá čakra :) Sakrální


 

Umístění – centrum kříže

barva – oranžová

element – voda

smysl – chuť

symbol – lotos s šesti okvětními květy.

umístění – mezi pupíkem a spodním koncem páteře nad pohlavními orgány , je spojena s křížovou kostí a otevírá se směrem dopředu


 

části těla – hýždě, rozmnožovací orgány, ledviny, močový měchýř, , krev, míza, sperma, trávící šťávy.


 

Žlázy – varlata, vaječníky, prostata, u žen i regulace menstruačního cyklu

Funkcí pohlavních žláz je vytváření mužských a ženských pohlavních znaků u žen i regulace cyklu.

hormony – estrogeny a testoterony

kameny – oranžový avanturín, karneol, ohnivý opál, medový opál, medový kalcit, sluneční kámen


 

Funkce – druhá čakra je centrum nefiltrovaných emocí sexuální energie a tvořivých sil. Prostřednictvím této čakry máme přístup oplodňujícím a vstřícným energiím , které pronikají přírodou. Voda oplodňuje a nechává vzniknout stále nový a nový život. Zažíváme sami sebe jako část neutuchajícího tvořivého procesu, který se v nás a skrze nás projevuje ve formě pocitů a tvořívého jednání. Avšak voda také očištuje uvolňuje a odplavuje vše co tuhne a staví se jejímu životadárnému proudu do cesty. To se projevuje v tělesné oblasti vyměšující a detoxikační činností ledvin a močového měchýře. Rozhodujícím způsobem druhá čakra ovlivňuje naše mezilidské vztahy, obzvláště k druhému pohlaví.


 

Harmonická funkce - se projevuje s přirozeném splývání se proudem života a svými pocity. Jste vůči lidem a hlavně druhému pohlaví otevření a přirozený. Sexuální spojení s druhým člověkem je radost a láska v jednom.


 

Disharmonická funkce - chybná funkce druhé čakry má svůj původ především období puberty. Probouzí se sexuální síly a vyvolává to nejistotu. Někdy je to také nedostatek něžnosti a tělesné blízkosti v dětství.


 

Nedostatečná funkce - vzniká ve většiny případů již v dětství . Určitě vám chyběli mazlení, něžnosti a doteky. Možná to zapříčínila malá sebedůvěra. Toto potlačení má za následek nedostatek sebeúcty, neprůchodnost emocí a sexuální chladnost.


 

Nemoci spojené s druhou čakrou – dráždivý tračník, menstruační cyklus, premenstruační syndrom, menstruační krvácení, cysty na vaječníkách, endometrioza, nemoci varlat, nemoci prostaty


 

Harmonizace -

a) účinky přírody – druhou čakru oživuje měsíční světlo , dotyk s čistou a průzračnou vodou i pohled na ni. Měsíč obzvlášt v úplňku stimuluje tvoje pocity a číní tě vnímavnějším vůči poselstvím tvé duše. Tiché posezení u čisté přirodní vodní hladiny , koupel v ní nebo pár doušků z čistého pramene ti pomáhají očistit tvoji duši a osvobodit ji od citových blokád a stressů , aby život v tobě mohl zase volně proudit.


 

b) hudba – k aktivování druhé čakry se hodí každá plynulá hudba, vzbuzující pocit nezkalené radosti. Je to i plynulá hudba lidových tanců v podstatě každá hudba, která rozproudí tvé emoce. Ke zklidnění a harmonizaci druhé čakry naslouchej v klidu zpěvu ptáků , zvuku tekoucí vody v přírodě ve městě alespoň zurčení pokojového vodotrysku :) 4


 

  1. účinky barev – druhou čakru aktivuje jasná oranžová , která zprostředkovává oživující obnovující energie a osvobozuje od zafixovaných citových vzorců. Podporuje sebeůctu a vzbuzuje radost ze smyslných prožitků.

  1. učinky drahokámů - Karneol – spojuje tě s krásou a tvořivou silou Země. Pomáhá ti proživat každý okamžik a posiluje koncentraci, obnovuje úžas nad zázrakem stvoření uvádí tě do proudu života a oživuje tvoji schopnost tvořivě se projevovat.

  2. Měsíční kámen -. otvírá ti tvé vlastní vnitřní bohatství pocitů. Spojuje tě s citlivou vnímavou a snivou stránkou tvé podstaty a pomáhá ti přijmout a integrovat do tvé osobnosti. Zbavuje tě strachu z pocitů a působí harmonicky na citovou rovnováhu. V tělesné rovině podporuje čištění mízního systému a u žen vyváženost hormonálního cyklu.