Hudba

09.01.2016 17:23

Hra na zobcovou flétnu bývá doporučována jako jedna z terapií při léčbě astmatu, onemocnění dýchacích cest, bronchitidy, obecně jako léčebná aktivita pro alergie spojené s horními dýchacími cestami.

Je léty praxe ověřené, že hra na zobcovou flétnu má ze zdravotního hlediska velký přínos pro nemocné děti. A nejen děti. Choroby horních cest dýchacích, astma a alergie se nevyhýbají ani starším a nejstarším generacím.

Hluboké brániční dýchání a posilování dýchacích svalů je důležité pro nemocné, avšak působí také jako prevence. Člověk se učí správně používat svůj dech, při cvičení dochází k důkladnému pročištění dýchacích cest, zlepšuje se hospodaření s dechem, zvyšuje se celková kapacita plic, rozvíjejí se motorické schopnosti muzikanta. Navíc hra působí pozitivně na psychiku – jako každá cílevědomá a smysluplná činnost.

Hlavní předností studia hry na zobcovou flétnu je skutečnost, že je to jeden z nejlépe zvládnutelných hudebních nástrojů. První kroky jsou tak snadné, že s hrou mohou začít jak děti v předškolním věku, tak i všechny věkové skupiny dospělých, které si mylně myslí, že pro hru na hudební nástroj jsou již tzv. „za horizontem“. Lze dosáhnout všeho, stačí jen mít dostatečnou motivaci.

Na studium hudby u tak snadného hudebního nástroje, jako je zobcová flétna, není tedy nikdy pozdě. A když k tomu připojíme skutečnost, že hraní pomáhá při léčbě závažných chorob, jako je astma a některé alergie, je nasnadě, že jakékoliv hledání důvodů, proč to nezkusit, je spíše výmluvou.

Komplet notového materiálu a CD „Sněhurka a sedm trpaslíků“ pro kvarteto zobcových fléten s doprovodem klavíru a jednoduchých bicích nástrojů je určený pro obohacení studia hry na tento hudební nástroj. Je vhodný i pro výuku jednotlivců – na přiloženém CD jsou ve skladbách vynechány jednotlivé hlasy – dítě nebo dospělý může cvičit samostatně, případně jako skupina (rodiče a děti) s doprovodem ostatních nástrojů.

Materiál odborně připravil renomovaný hudebník, legendární zflétnista Vítězslav Drápal.

Tvrzení „Hudbou ke kráse i ke zdraví“ se u tohoto produktu naplňuje doslova a do písmene.

zdroj : https://www.proalergiky.cz/magazin/clanek/hudbou-ke-zdravi-a-krase-lecba-astmatu-a-nekterych-alergii-hrou-na-zobcovou-fletnu