Patá čakra

22.09.2013 15:29

Patá čakra :)

 

Pátá čakra = krční


 

Barva – světle modrá, také stříbrná a zelenavě modrá

Element – etér

Smysl – sluch

Symbol – lotos se šestnácti okvětními lístky

Základní princip – rezonance s bytím

Části těla - Oblast krku(šije) týlu a spodní čelisti, uši, ustrojí hlasu, hrtan, horní část plic, průdušky , hltan, paže.


 

Žláza – štítná žláza hraje významnou roli při růstu kostry a vnitřních orgánů. Stará se o vývaženost mezi tělesným a duchovním růstem a reguluje látkovou výměnu a tím také způsob a rychlost jak přeměnujeme výživu v energii a jak tuto energii spotřebováváme. Reguluje výměnu jodu a hospodaření s vápníkem v krvi a v tkáních.


 

Úloha a funkce páté čakry - v krční čakře se nachází centrum lidských vyjadřovacích schopností, komunikace a inspirace. Je spojeno s menší vedlejší čakrou týlu, která má sídlo ve vazu a otvírá se dozadu. Také tyto dvě čakry bývají označovány obvykle za jedinou, ačkoliv se jedná o dvě a ne o jednu. Svojí funkcí je čakra týlu velmi úzce spojena s krční čakrou a proto jí lze ve výkladu připojit k páté čakře. Patá čakra výtváří také důležité spojení spodních čaker s čakrami hlavy. Slouží jako most mezi naší myšlením a cítěním, mezi našimi impulsy a reakcemi na ně, propojuje zárověň obsahy všech čaker a okolní svět. Skrz krční čakru vyjadřujeme všechno co v nás žíje – náš smích, pláč, naše pocity radosti i lásky, podobně jako strachu a vzteku, naše úmysly, přání , myšlenky a názory a naše vnímání vnitřního světa.

Element , který patří k páté čakře je éter. Éter je také nositelem zvuku, mluveného i tvořícího slova, je to zprostředkovatel informací na všech úrovních. Éter je základní element, ze kterého se zhuštěním vytvařejí elementy, voda , vzduch, země, oheň.


 

Komunikace našeho vnitřního života s vnějším okolím se odehrává převážně mluveným slovem , ale i gesty , mimikou ale i uměleckými projevy ( hudba, malířství, výtvarné umění, tanec atd.) Kreativita, která sídlí v druhé čakře se spojuje v krční čakře s energiemi ostatních čaker, kde jí formující síla éteru dává specifický výraz, který pak předáváme do okolního světa. Můžeme však vyjádřit pouze to co v sobě máme. Tak dostáváme přes krční čakru schopnost sebereflexe. Základem pro sebereflexi je určitý vnitřní odstup.


 

S vývojem krční čakry si stále uvědomujeme stále více naše mentální vibrační pole jsme schopni jsme schopni jeho projevy odlišit od projevů emočního , eterického pole i fyzického těla. To je že naše myšlenky už nejsou obrazem našich pocitů a fyzických stavů čimž je umožněno objektivní poznání.


 

Harmonická funkce - úplně otevřenou krční čakrou vyjadřuješ otevřeně a bez obav své pocity, myšlenky a vnitřní poznatky. Jsi také schopen přiznat svoji slabost a ukázat svoji sílu. Tvá vnitřní úpřímnost k sobě samému i ostatním se projevuje i v přímosti tvého jednání. Máš schopnost vyjádřit tvořivě sebe sama s celou svou osobitostí. Avšak umíš právě tak dobře mlčet je – li to zapotřebí. Máš také dar umět naslouchat druhým, naslouchat srdcem, a umět porozumět druhým. Pomáhá ti působivým způsobem plnit tvá přání. Tvůj hlas je plný a přijemně znějící. Tváři v tvář těžkostem zůstáváš sám sobě věrný a dokážeš říci ne. Nenecháváš se přiliš ovlivňovat nebo předělávat jinými lidmi, zachováváš si naopak svoji nezávislost, svobodu a nasměrování.


 

Disharmonická funkce - když jsou blokovány energie tvé krční čakry je rušeno porozumění mezi hlavou a tělem. Příjde ti zatěžko reflektovat svoje vlastní pocity a projevuješ své zadržované emoce často neadekvátním způsobem a nebo se uzavřeš ve své intelektualitě a racionalismu bráníš svému pocitovému světu právo na existenci a připustíš si jen určité pocity. Nevědomné pocity viny a strachu ti zabraňují se vidět takový jaký jsi a svobodně vyjadřovat své nejvnitřnější myšlenky a pocity. Místo toho se je snažít překrýt mnoha slovy a gesty , za kterými skrýváš svoji skutečnou podstatu.

 

Tvoje řeč je buď neuhlazená a hrubá nebo spíše věcná a studená . Možná že i koktáš. Tvůj hlas je poměrně silný, tvá slova nemají hlubší obsah.nk


 

Nesneseš, abys působil dojemem slabocha a zkoušíš se stát za každou cenu silným. Tak se sám dostáváš svými požadavky na sebe pod velký tlak. Potom se může stát, že na tvých bedrech spočine často víc než dokážeš unést. Výsledek je ten, že se schováš do ulity, vystrčíš ramena a zastrčíš hlavu mezi ně, aby ses ochránil před možným útokem.


 

Disharmonická funkce páté čakry se projevuje také u lidí , kteří zneužívají svá slova a poocí těch slov manipulují s ostatními nebo na sebe upozorňují přílišnou výřečností. Lidé kteří mají zablokovanou energii krční čakry nemají přístup jednohmotným dimenzím bytí , protože jim chybí otevřenost , vnitřní šíře a nezávislost jako předpoklady pro vnímání těchto oblastí.


 

Nedostatečná funkce - při nedostatečné funkci upadáš do těžkostí jak se představit, projevit, vyjádřit. Držíš se zpátky, jsi spíš plachý a tichý , uzavřený nebo mluvíš jen o nedůležitějších věcech z tvého vnějšího života. Když však přesto musíš projevit ze svého nitra máš hned knedlík v krku a tvůj hlas je stísněný. Nachází se tu sympton koktání. Jsi vůči ostatním nejistý a obáváš se jejich soudu. Proto jsi zaměřen na jejich mínění a často nevíš co opravdu chceš. Nemáš přístup k poselstvím tvé duše ani důvěru ve své intuitivní síly. Když se pátá čakra během života nerozvíjí nastává určité celkové ztuhnutí. Tebou vymezený rámec bytí uvnitř kterého trávíš svůj život a vyjadřuješ svůj potenciál je velmi úzký v neposlední řadě také proto, že za jedinou realitu považuješ za vnější svět.


 

Možnosti čištění a aktivování páté čakry

a) účinky přirody - jasná a průzračná modrá průzračného nebe vyvolá rezonanci tvé krční čakry. Abys to mohl plně vnímat lehni si uvolněně do přírody a otevři své nitro nekonečné šířce nebeské klenby. Pocítíš očistu a projasnění ducha, všechny tvoje úzkosti a fixace se postupně v tvé krční čakře a jejím dosahu uvolní. Zrcadlení modrého nebe na čisté průzračné vodní hladině působí na tvé pocity mocně osvobozujícím dojmem. Tiché šplouchání vln přínáší poselství tvých skrytých emocí a dojmů do tvého vědomí. Jestliže se necháš prostoupit paprsky energie vody a nebe spojí se tvůj duch s pocity do jedné stále doplňující mohutnosti.

b) účinky zvuků – hudba a zpěv bohaté na horní harmonické tóny , sakrální a meditativní zpěv působí na krční čakru obzvlášť oživujícím způsobem. Největší účinek na harmonizaci a uvolnění paté čakry má klidná hudba new age s dozvukem. Přináší osvobození a šiřku a otevírá vnitřní ucho.


 

  1. účinky barev – krční čakře přináleží jasně modrá světlá barva. Tato barva dává klid a šířku a otvírá tě duchovní inspiraci.

  1. účinky drahokamů

  2. akvamarín – světle modrá barva akvamarínu je jako moře ve kterém se zrcadlí čisté nebe. Tak pomáhá akvamarín duši aby se stala zrcadlem nekonečné šířky ducha. Podporuje komunikaci s vnitřním já a přínáší světlo a jasno i do nejzapadlejšího koutku duše. Jeho vlny dodávájí duši a čistotu, svobodu a šířku, takže se otvírá vizionářským schopnbostem a intuitivnímu porozumnění a pomáhá svobodně a tvořivě vyjadřovat. Vlivem akvamarínu se duše stává místem nesobecké lásky a léčivé síly.

  3. Tyrkys – tyrkys v jehož barvě se spojuje modrá nebe se zelenou země, spojuje vysoké duchovní ideály s původní vitální silou naší planety. Pomáhá vyjadřovat duchovní ideje a poznatky a integrovat je do života na zemi. Přitahuje pozitivní energie a chrání tělo i duši před negativními vlivy.

  4. Chalcedon – bělomodrý chalcedon působí pozitivně na štítnou žlázu. Má uklidňující a vyrovnavací účinek na stav mysli, působí proti podráženosti a přecitlivělosti, svým uklidňujícím vlivem otvírá cestu k vnitřní inspiraci a podporuje schopnost sebevýrazu slovem i písmem.

Účinky vůní

a) šalvej – čerstvá trpká vůně šalvěje vysílá léčivé vlny do oblasti řeči. Uvolňuje zatuhliny v krční čakře aby naše slova zněla harmonicky a zvučně a mohla zprostředkovávát úmysl naší duše co nejlépe

b) eukalyptus – čerstvá vůně eukalyptového oleje dodává jasnost a šiřku. Jeho vlny nás otevřou pro vnitřní inspiraci a dodávají našeho výrazu původnost a kreativitu.