První čakra - kořenová

18.09.2013 17:51

První čakra - kořenová :)

První čakra :) Kořenová

18. září 2013 v 17:51

Barva červená až ohnivě červená 

Prvek - země

Umístění mezi konečníkem a genitáliemi rozevírá se směrem dolů

 

Hlavní záměr - přežít

Základní princip - tělesná vůle být

smysl - čich

 

Právo 1. čakry -  mít všechno co potřebuji k přežití

Projevy při správné funkci - stabilita, uzemnění, správné stravovací návyky, úspěch, sebeúcta, psychické a fyzické zdraví

 

Projevy při špatné funkci - vnitřní nejistota odloučení od Matky Země, nedostatek opory, bolesti v kolenou  a problémy s nimi spojené , ischias, zácpy, hemeroidy, obezita, nechutenství , nemoci  kostí , neschopnost být a zůstat v klidu,  a nic nedělat neschopnost koncentrovat se

 

důvody blokací - nedůvěra sama sebe, nejistota, pochybování o sobě,  neochota pustit minulost a jít dále, neochota příjmout minulost

 

části těla - vše pevné - kosti , páteř, zuby, nehty, prostata, tlusté střevo, konečník tvorba krve a stavba buněk

 

nemoci - záněty tlustého střeva, průjmy , chladné a neprokrvené ruce a nohy , ledvinové kameny, zvýšená  či snížená frekvence močení , záněty močového měchýře,  zácpy, hemeroidy, osteartrozy kyčelních kloubů, vrozené deformace chodidel , hypertenze, hypotenze, impotence 

 

jídlo - maso , bílkoviny

 

chuť - hořká, trpká

 

vůně - santalové, dřevo, cedr, hřebíček4

 

 

drahokam - onyx

 

žláza - nadledvinky

Nadledvinky  produkují  adrenalin a nordadrenalin  mající za úkol  přizpůsobení krevního oběhu momentální potřebě. Tím je tělo připraveno k dle potřeby k akci  a může pohotově reagovat vyžadovaným způsobem  (např. pohotově se bránit, v případě ohrožení rychle utéct, chránit potomky)  Nadledvinky mají rozhodující vliv na regulaci tělesné teploty. 

 

úkol a funkce první čakry - spojení se světem fyzickým zprostředkovává kontakt se zemí, poskytuje nám pevnou půdu pod nohama, zásobuje nás nutnou energií pro život a činnost ve světě, patří sem budování existence materiálního zabezpečení, založení rodiny, dalším aspektem první čakry je živočišná sexualita, (tělesná fukce a plození dětí) 

 

Mezi dary harmonické první čakry spadá pozitivní přístup k životu tady a teď tady na Zemi, připravenost působit v harmonii se silou Země, a  připravenost pro učení od těchto sil. První čakra nám do aury vyzařuje energii síly prosadit se a vytrvat ve svém úsilí.

 

První čakra tvoří důležitý prvek a pramen vitální síly pro vyšší čakry. jsme tudy napojeni na nevyčerpatelný zdroj Kundalini. (na konci páteře) První čakra je centrem našeho oběhového systému energií a sídlem kolektivního podvědomí jehož nahromaděné vědění nám zpřístupňuje.  

 

První čakra by měla být v rovnováze se sedmou aby se udržela stabilita. 

 

Harmonická funkce -  zažíváme hluboké uspokojení s matkou Zemí cítíme spokojenost a vnitřní sílu, a stabilitu. při harmonické funkci první čakry nám snadné uskutečňovat naše cíle. Cítíme se být součastí  většího celku a přirozeného koloběhu života. Vnímáme zemi jako místo jistoty, kde můžeme dostat  vše co potřebujeme. 

 

Nadměrná funkce - vaše myšlení krouží okolo zejména materiálních hodnot (jídlo, sex, alkohol) To po čem toužíte si chcete zpravidla přivlastnit. Neschopnost se něčeho vzdát se zpravidla projevuje jako nadváha, zácpa nebo místy i průjem. 

 

Jednání je zaměřeno na uspokojování vlastních fyzických potřeb těla.  Přitom přehlížíte duševní potřeby druhých osob, stejně jako potřebu vlastní po zdraví , umírněné výživě,  a vyváženém harmonickém stylu života. Země je pro vás místem které musí být vykořisťováno, a ovládáno. 

 

Vztek, hněv a násílí jsou přirozené obranné mechanismy, které poukazují na nedostatek pradůvěry (přirozená důvěra v Boha,  či jíný vyšší princip) Za takovým jednání stojí strach něco ztratit nebo vůbec něco získat něco co přínáší pocit jistoty. 

 

 

nedostatečná funkce - slabá tělesná konstituce, málo duševní i tělesné silý k překonání překážek, Můžete mít pocit nejisté půdy pod nohami, nebo se cítít ne zcela přítomný,  mnoho věcí vám činí v životě potíže máte tendenci se trápit a trestat. míváte pocity nejistoty a je těžké se vyrovnat se životem, chybí vám síla se prosadit. toužíte po životě, který by byl snadnější přijemnější a méně náročný. 

 

Harmonizace - pohled na červenou či rudou barvu, pohled na harmonizující mandaly či obrázky reiki, Shamballa a další duchovní energie.