Úvod do bakteriologie
27.11.2015 09:36
HISTORIE MIKROBIOLOGIE
Úvod do bakteriologie
BAKTERIE JSOU PROKARYOTA
charakteristiky bezvýhradně platné pro všechna prokaryota, které je odlišují od eukaryot:
- organizace buněčného jádra: jediná do kruhu uzavřená molekula DNA neoddělená od cytoplasmy membránou; buňka haploidní, ne mitóza, ne meióza, jen nepohlavní množení
- nepřítomnost buněčných organel: jediná membrána = cytoplazmatická na povrchu cytoplasmy, chybí membránové organely a kompartmentace vnitřního prostoru
- vlastnosti ribosomů: prokaryotní ribosomy se od těch eukaryotních liší hlavně ve velikosti a hmotnosti
další vlastnosti typické pro prokaryota, které však mohou ve výjimečných (ojedinělých) případech chybět
- peptidoglykan: speciální heteropolymer polysacharidového typu tvořící buněčnou stěnu bakterií (× mykoplasmy), u eukaryot není znám
- bičíky: jednodušší stavba zásadně odlišná od eukaryot
- anaerobióza: přežívání v prostředí bez kyslíku není na rozdíl od eukaryot nijak neobvyklé
- fixace vzdušného dusíku: nitrogenázová reakce není u eukaryot známa
- poly-beta-hydroxymáselná kyselina: jako zásobní látka buněčného materiálu u eukaryot neznámá
- pinocytóza, fagocytóza, exocytóza: u prokaryot neznámé
- nepřítomnost sterolů v buněčné membráně: nachází se jen u mykoplasem a některých sinic
- velikost: buňky bakterií řádově několik mikrometrů, eukaryotické buňky řádově desítky mikrometrů¨
- objev bakterií: obchodník s plátnem Anthony van Leeuwenhoek (1676)
- Carl Linné zařadil všechny mikroorganismy do třídy Chaos (1767)
- Louis Pasteur (*1822): popřel možnost samoplození mikroorganismů (experimenty s baňkami s „labutím hrdlem“), prokázal nezbytnost mikroorganismů při kvašení, prokázal možnost anaerobiózy
-
(*1843): kritéria pro odlišení patogena od průvodních bakterií – dodnes platné Kochovy postuláty (viz box), pokroky v metodice: agarové plotny pro kultivaci bakterií + barvení bakterií, objev a popis původce tuberkulózy (Mycobacterium tuberculosis)
Robert Koch - Christian Gram: diferenciální barvení bakterií (1884) - bakterie na podložním skle fixujeme teplem (v plameni), poté barvíme krystal violetí a Gramovým jódovým roztokem, vzorek se barví intenzivně modrofialově, poté omýváme alkoholem (nebo acetonem) a dobarvujeme safraninem => výsledek: grampozitivní bakterie se zůstávají tmavě modrofialové, gramnegativní se barví růžovo-červeně (příčinou je odlišná stavba buněčné stěny)
- Jacques Monod (1942): pěstování bakterií na půdách definovaného složení, zjišťování koncentrace bakteriální biomasy pomocí měření optické denzity, zajištění aerace celého kultivovaného objemu
VZNIK A VÝVOJ BAKTERIÍ
- 4,5 mld. let – vznik planety Země
- 3,5 mld. let – první prokaryotní buňky (důkazem usazené stromatolity, první bakterie: heterotrofní, anaerobní, termofilní)
- 3,0 mld. let – anoxygenní fotosyntéza
- 2,5 mld. let – oxygenní fotosyntéza (ozón = ochrana před UV, to umožnilo rozvoj života na souši)
- 2,0 mld. let – aerobní respirace (efektivnější produkce energie)
- 1,5 mld. let – první eukaryotické buňky (endosymbióza)
- 0,6 mld. let – mnohobuněčnost
- 0,5 mil. let – člověk